ВЪПРОСИ

КАКВО Е ВЖЛБ?

ВЖЛБ е Масонската организация-майка на няколко локални обединения, наречени Ложи, където жени-масони се събират с цел самоусъвършенстване – следвайки принципите на Свободното Масонство и използвайки символи и ритуали. Това е дълъг процес на неуморна работа в преследване на идеала за свят, основан на хармония и доброжелателство.

ВЖЛБ САМО ЗА ЖЕНИ ЛИ Е?

Да. ВЖЛБ с онована като автономна Женска Масонска Ложа. Има и само мъжки и смесени Велики Масонски Ложи в България и по света. Така че всеки може свободно да избере кой тип Ложа би била най-подходяща за него.

Във ВЖЛБ вярваме, че по пътя си ние влагаме най-съкровеното от себе си и че то може да бъде споделено най-свободно и задълбочено само в сестрински колектив.

И в този смисъл, в изключително женското масонско пространство, сестрите масони могат да избягат от стереотипните мъжко-женски роли, които често оганичават свободата на словото и рамкират поведението в ежедневието. Те могат да съпреживеят нов вид „включване в обществения дневен ред“. Още повече, тъй като правата на жените са постоянно застрашени, за жените-масони е особена мисия да са уважавани, популярни и да могат да прокламират, че „Правата на жените са правата на Човека“.

Във ВЖЛБ ние се съсредоточаваме върху възможността да учим, да споделяме и преживяваме универсалното Масонско знание и дълбочината на нашата женска духовност.

КАКЪВ Е ПОДХОДЪТ НА РАБОТА?

Първо, трябва да сме наясно, че активният Масон е в постоянно търсене. В нашето общество ние не се стремим към окончателна формулировка, а търсим разнообразие и непрекъснато развитие. Свободата на мисълта е водещ принцип, стига да бъде предадена в духа на умереността, доброжелателността и морала, които ценим.

ТАЙНО ЛИ Е МАСОНСТВОТО?

В ерата на Информацията и комуникацията, в която живеем, е трудно каквото и да е, да е „тайна“. Движението е отворено към обществото, прокламирайки свойте цели и принципи. Местата, където се събираме, са достъпни за властите. Всеки член може да разкрие, че е Масон. Въпреки всичко, както многобройни други организации, Масонството обсъжда въпроси, които представляват интерес само за неговите членове. Разбираемо е, че лични  теми се обсъждат само в затворен кръг. Нека добавим, че допускането в масонството е много личен акт и церемониите и всички символни елементи на масонския живот е невъзможно да бъдат обяснени извън контекста на техния курс.

Масонството не може да се обясни. То трябва да се живее.